WFL praat
WFL praat
Op de afdelingsavond van jan j.l. had Rolf een zak electret kapsels bij zich, die we uitgedeeld hebben. Hieronder wat informatie daarover, eerst wat algemene zaken, daarna een goede beschrijving van PA0SU.
De bouw:
Het kapsel bestaat uit een metalen huisje dat de aardkant vormt. Eén aansluiting staat daar direct mee verbonden, doorgaans is dat te zien aan de soldeerzijde.
Variatie
De kapsels verschillen in de applicatie waarvoor ze bedoeld zijn en dus ook in kwaliteit. Op aliexpress staat er dan soms een specificatie bij, bijvoorbeeld Z= 2k5. Dat is een veel voorkomende impedantie bij electrets. Wij hebben ze gratis zonder specificatie.
Aansluiten
Als je er niets van weet dan helpt het volgende:
De stroomopname van de elementen verschilt, vaak wordt de voorschakelweerstand zo berekend/uitgezocht dat er 1 V of 0,9 V over de FET/microfoon staat. Vaak loopt er dan een stroom die rond de 0,5 mA is.
De voorschakelweerstand is ook de impedantie. Om een goede combinatie van stroominstelling en impedantie te krijgen is het handig om de voorschakelweerstand te splitsen in: een weerstand (Rv) die aan de voedingsspanning hangt (ene kant) en aan de andere kant een elco naar aarde, en de voorschakelweerstand (Rz) die de gewenste impedantie geeft. Met de elco naar aarde maak je dan een soort nieuw nulpunt voor audio. Zie schema hiernaast B ij mijn Baofeng bleek Rv 8k2 te zijn (ingebakken in het setje), en Ub was 3,15V. De Rz van de electretkapsels varieerde dan van 800 Ohm tot 5kOhm.
Praktijk voor 500 ohm
Als het kapsel gespecificeerd is voor 2k5 en de mic impedantie van de set 500 ohm is kan het bijvoorbeeld zo:
Leuk weetje:
Soms ‘ploppen’ electrets als je er recht in praat van dichtbij. Het gebruikelijke advies is om er dan langs te praten. PA0SU heeft nog een grappig advies; veel electrets zijn omnidirectioneel (=rondomgevoelig) en dan kun je hem beter andersom monteren- dus praten tegen de soldeerzijde! Dwars monteren kan dan dus ook.
Mechanica
De kapsels zijn op hun best als ze niet in een holle ruimte worden opgesloten. De handmic van de Baofeng werd veel beter toen het kapsel door een gat in de mic naar buiten werd gestoken en de ruimte daarbinnen verder vol met wol was gestopt.
Hieronder nog een artikel over electrets en dan de informatie van PA0SU. Probeer die lage ohmige variant eens!
Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de weerstandswaarde:
1) Stroomopname van electret microfoon element
2) Beschikbare voedingsspanning
3) Gewenste signaalamplitude
4) Maximaal toelaatbare uitgangsimpedantie
Een grotere weerstandswaarde geeft bij een gegeven stroom een grotere DC spanningsval. Daarom kun je bij een lage voedingsspanning niet een te grote weerstandswaarde gebruiken, omdat dan geen spanning meer overblijft voor de FET. Als minimale spanning voor de FET zou ik ca. 1V aanhouden, meer is geen probleem.
Bij een stroomopname van 0.5mA en een minimale voedingsspanning van 2V kom je dan uit op een waarde van pak hem beet 2K2 (de spanningsval over de weerstand is dan 1.1V, zodat er nog 0.9V overblijft voor de FET in de electret microfoon).
Bij hogere voedingsspanningen kun je een grotere weerstand gebruiken. Een hogere weerstandswaarde geeft een grotere signaalamplitude. De spanningsversterking tussen gate (ingang) en drain (uitgang) van de FET is gelijk aan de transconductantie gm van de FET maal de belastingsweerstand op de drain:
Au = gm * R
Aan de andere kant wil je niet een te grote weerstandswaarde gebruiken, omdat dan de uitgangsimpedantie te groot wordt. De schakeling wordt dan gemakkelijker gestoord door elektrische of magnetische velden (i.e. lichtnet). Dit is met name van belang wanneer de afstand tussen het microfoon element en de microfoon-voorversterker relatief groot is.
In de praktijk zijn weerstandswaardes tussen 2k2 en 10k bruikbaar. Bij een lage voedingsspanning gebruik je een lage weerstandswaarde. Bij hogere voedingsspanning kun je de waarde verhogen, en bij gebruik van een relatief lange kabel kies je liever niet een te grote weerstand.
Ook: http://www.pa0nhc.nl/AudioTechniek/cmi/cmi_nl.htm
Het lukte niet om de VERON pagina’s hier goed weer te geven. Ze zijn wel te zien in onderstaande link: