Paul PB7WQ :

Paul is bezig een bliksem inslag detector te maken. Deze bestaat uit een Arduino met een aparte ontvanger voor 500 kHz eraan gekoppeld. Een Wifi module zorgt voor de uploads naar een website voor statistieken van alle deelnemers. De sterkte en breedte van de puls door de  bliksem inslag geeft een meting mogelijkheid voor de afstand. Weerontvanger met  zwart-wit beeld. 25 jaar terug begonnen met bouw van de ontvanger uit UKW berichte. In de loop van de jaren beeld buis vervangen door groter model. Gebouwd met vrijloop oscillator 135-140 MHz, ontvangst op 137 MHz.

 

 

Frank PA1FP :

Een temperatuur meter. De cijferrol gehaald uit een oude flipperkast uit de jaren 70. Alle wisselspanning spoelen worden met gelijkspanning nu aangestuurd. Bestuurd nu door een raspBerry PI, handig omdat Wifi meteen aanwezig is en de bedoeling is deze in de tuin te plaatsen. Alles galvanisch gescheiden door grote stroompulsen. Geprogrammeerd met Python door QRP Max. Interface gemaakt tussen computer en set. met ingebouwde geluidskaart. Beschikt over 3 seriële poorten, alles galvanisch gescheiden. Vergelijkbaar met een commercieel model als MicroHam USB Interface III.

 

 

Edwin PA7EW :

Z-match symmetrisch naar a-symmetrische tuner voor laag vermogen. SWR meting dmv brug van Wheatstone. Uitgevoerd met ledje, uit is 50 Ohm meting.

 

 

 

 

Jugo PA1AIS :

Mechanische frequentie meter. 1/4 resonator buis. Werkt met een Scottky 28… diode. Werkt van +/- 500 MHz – 3 a 4 GHz. ook makkelijk harmonische te meten. Zelfbouw hoogspanning voeding +300 en -200 volt. Dit om een Klystron aan te sturen voor 10 GHz, vermogen 25 mW. Gebouwd met een EL34 en EC83 buizen.

 

 

 

Jesper PA2AW :

Is een transverter aan het bouwen. Bedoeld van 2m naar 20m. Ontvanger gedeeltelijk klaar, mixer moet er nog komen. Zend gedeelte nog niet. Eigen ontwerp SDR ontvanger. 2 mixers worden gebruikt op 40 en 900 Mhz. Beter dynamisch gedrag als de bekende RTL chip. 192 KHz gesampelde output.

 

 

 

Eddy PA0EHC :

Zelfbouw verticale HF antenne 10 – 80 m. Doel om antenne te maken uit gangbare materialen uit de bouwmarkt. Voet gemaakt voor op de auto te plaatsen (voor ground), belangrijk de meebuigende scharnieren van de driepoot. Verder bestaat het uit 3 delen met een spoel die voornamelijk werkt als inductie spoel. Lijkt me interessante vakantie antenne, dus ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen door Eddy. Eddy heeft nog een antenne meter laten zien om de fase te meten. Leuk ontwerp. Een frequentie teller tot 8GHz. Opgebouwd uit een 800 MHZ frequentie teller waar een gevoelige 10 deler voor geplaatst wordt. Veel problemen met harmonische, oplossing was om een low-pass filter tussen de deler en de teller te plaatsen.

 

 

Frits PE1GRJ en Carel PA5CM :

Zijn bezig geweest met reviseren van diverse Fritzel FB-13 antennes. In de loop van de jaren door fabrikant verschillende aanpassingen gedaan. Hierdoor problemen om de diverse soorten baluns goed aan te sluiten. Inmiddels gevonden dat 20 cm draad de oplossingen tussen de balun en de antenne was. Zelf gemaakte miniwhip, werkte alleen goed op middengolf stations.

 

 

 

Johan PE1DVW :

Heeft een CW decoder bouwpakket gemaakt, werkt goed.

2 27 MHz SWR meters omgebouwd voor gebruik amateur banden. Gebouwd met PI filters.

 

 

 

 

Tekst  : Reg de PA1REG

Foto’s : Frank de PA1FP