Afdelingsavond West-Friesland d.d. 19 januari 2016-01-21

 

Op 19 januari j.l. had de afdeling haar eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar met een lezing van OM Aris Homan (PA3AQU) van de afdeling Schagen over zijn expeditie naar de Faeröer eilanden om een totale zonsverduistering mee te maken op 20 maart 2015. Nadat er een aantal afdelingszaken besproken waren was het de beurt aan Aris.

Aris is een actieve radiozendamateur maar ook een verdienstelijk amateurfotograaf en geïnteresseerd in natuurverschijnselen zoals zonsverduisteringen en Noorderlicht. Daarnaast is hij ook een enthousiaste verteller. Dus alle ingrediënten voor een mooie en interessante lezing waren voorhanden. Hij heeft in de loop der jaren meerdere zonsverduisteringsexpedities ondernomen. Hij ging in 1999 naar Frankrijk, 2006 naar Turkije en in 2015 naar de Faeröer eilanden. Aris heeft een stelling dat als je de verduistering die je ziet niet totaal is dan telt de verduistering niet voor het lijstje van verduisteringen waarvoor je op pad geweest bent.

De expeditie naar de Faeröer eilanden liep van 14 maart tot en met 23 maart 2015. De eilanden liggen ten noordwesten van Schotland in de Atlantische Oceaan en behoren tot Denemarken. De eilanden hebben tezamen circa twintigduizend inwoners. De invasie van verduisterings-toeristen van rond de tienduizend personen was een hele belasting voor de eilanden. Verschillende veerschepen werden daarom tevens als hotel gebruikt. Het gezelschap waar Aris mee op pad ging bestond, naast Aris zelf, uit drie meteorologen. Een van hen was de zoon van Aris die op het KNMI werkt. Het weer bij zulke expedities speelt natuurlijk een grote rol dus is het handig als je ter zake deskundige lieden bij je hebt.

Op 14 maart vertrok men met het veerschip Princess Seaways. Er moest veel mee en het was handig om de auto mee te nemen. Je bent daardoor een stuk onafhankelijker van allerlei openbare voorzieningen tijdens het bezoek. Er werd in Newcastle een tussenstop gemaakt waar Aris prachtige foto’s van liet zien. Aangekomen op de Faeröer eilanden werd veel tijd besteed aan de zoektocht naar een goede plek om de verduistering waar te nemen op de 20ste maart. Ze wilden niet op een plek staan waar een paar honderd andere bezoekers rondliepen. Die zoektocht was wel een avontuur op zich. Aris vertelde dat zij op een van deze tochten ’s avonds op een smalle weg omhoog eindigden op een ijsvlakte en niet verder konden op de zomerbandjes die onder de auto zaten. Omdraaien ging ook niet omdat er geen ruimte was om dat te doen. Dus 300 meter achteruit rijden in het stikdonker langs een ravijn was de enige manier om er weer weg te komen.

Om een lang verhaal kort te maken op de 20ste was het zover. Men had een mooie rustige plek gevonden bij een gebouw van een soort schapenhouders vereniging. Het weer werkte niet echt mee. Veel wolken. De camera’s werden opgesteld en afwachten maar op het grote moment. Naarmate de tijd verstreek kwamen er steeds meer eilandbewoners voor een feest naar het gebouw. Het werd er een drukte van belang en het gezelschap van Aris werd uitgenodigd om mee te doen.

Vlak voor het moment van de verduistering zag het er naar uit dat er geen goede waarneming gedaan kon worden. Te veel wolken. Dus teleurstelling. Men was al bezig om de boel maar af te breken.

Maar dan zoals soms dit leven keerde alles toch min of meer ten goede. De lucht brak enigszins open waardoor een fantastische waarneming gedaan kon worden. Aris liet ons schitterende plaatjes zien van het moment dat bij totale verduistering de corona in beeld verschijnt. Er waren mooie opnamen van zonne-uitbarstingen etc.. Uiteindelijk kon deze zonsverduistering dus toch door Aris op het lijstje van de echte verduisteringen geschreven worden. Aris is er in geslaagd om ons te laten proeven van het avontuur en de opwinding van de waarneming door de gedrevenheid waarmee hij zijn verhaal naar voren bracht. Daarvoor bedanken wij hem ook langs deze weg nogmaals.

Tot nu toe mogen we ons verheugen in een goede opkomst naar onze afdelingsavonden. Van de 72 leden kwamen in het afgelopen half jaar gemiddeld 25 leden naar de bijeenkomsten in het cultureel centrum De Zaagtand in Hoorn.

Dat we in 2015 een mooie serie lezingen over diverse onderwerpen hadden zal ook zeker bijgedragen hebben. De bijeenkomst van december j.l. stond in het teken van eigenbouw en experimenten. Aan de foto’s, elders op deze website, kan men zien dat er in onze afdeling naar harte lust gebouwd en geëxperimenteerd wordt.

Jan Spelt PA0JSX secretaris Veron afdeling 45 West-Friesland

Foto’s : PA1FP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *