Op dinsdagavond 15 mei had de afdeling West-Friesland haar laatste afdelingsavond van voor de vakantieperiode. In september gaat de afdeling weer verder met haar maandelijkse bijeenkomsten.
Tijdens de afgelopen bijeenkomst hield de heer Kier Heeck een prachtige lezing over 99 jaar radio-omroep. Je kunt natuurlijk op verschillende manieren kijken naar deze periode. Veelal belicht men de omroepactiviteiten, dus eigenlijk de software. Kier benaderde deze periode meer van de hardware kant.  Hij gaf een prachtig overzicht van de ontwikkeling van door de tijd gebruikte modulatie- en detectietechnieken en het bijbehorende gebruik van het frequentiespectrum. Hij illustreerde een en ander steeds met principeschema’s, formules en instructieve vectordiagrammen. Ooit begonnen met amplitude gemoduleerde vonk- en machinezenders nam de techniek met de introductie van de radiobuis een grote vlucht. In zijn voordracht voerde Kier ons langs amplitudemodulatie, fasemodulatie, smal- en breedband frequentiemodulatie, enkel- en dubbelzijband  en tenslotte de moderne digitale modulatietechnieken mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van krachtige digitale processors. Het laatste is een goede hint voor ons om volgend jaar wat meer aandacht te gaan besteden aan software defined radio (SDR).
We kunnen tot nu toe terugkijken op mooie afdelingsavonden met voor de leden steeds een interessante lezing. Dat ze de moeite waard zijn blijkt wel uit de opkomst. De bijeenkomsten worden gemiddeld door zo’n vijfentwintig tot soms wel dertig leden bezocht.

 

73, PA0JSX