Lezing Ton Willemsen PA3BBY over de “Rasp Berry pi” op de afdelingsavond van 21 maart 2017

 

Tijdens de afdelingsavond van 21 maart hield OM Ton Willemsen PA3BBY een lezing over de “Rasp Berry pi”, een single board computer gebaseerd op een ARM processor en haar toepassingen. Ton is gedurende zijn werkzame leven in het ICT veld werkzaam geweest. De Rasp Berry pi is indertijd in Engeland ontworpen voor educatieve doeleinden. Men wilde de jeugd met eenvoudige middelen in aanraking brengen met computers en hun toepassingen.

Ton liet ons zien wat nu de verschillen tussen Rasp Berry en Arduino zijn. De één is eigenlijk een computer met een Linux-variant als operating system, die met zijn rijke IO mogelijkheden en processorsnelheid al aardig de eigenschappen van een pc benadert. De ander is meer een eenvoudige microcontroller die gebruik kan worden voor allerlei besturingstaakjes in apparaten. Beide systemen zijn voorzien van RISC processoren. Risk staat voor: reduced instruction set computer. Vrijwel de hele wereld van telefoons en tablets draait op dit soort processoren.

Ton liet ons zien wat je nodig hebt om met een Rasp Berry pi te kunnen experimenteren. Voor ongeveer € 75,– ben je een aardig eind op weg om met de experimenten te beginnen. Voor software en instructie is er op het internet van alles te vinden. Ton liep met ons de gehele procedure af om de eerste stappen op het pad van de Rasp Berry te zetten.

Er zijn tal van toepassingen in de domotica en robotica. Het computertje wordt vaak gebruikt als media-server maar voor het zwaardere werk, door de beperkte videospecificaties, is het misschien toch niet zo geschikt. Ton demonstreerde een paar toepassingen die hij zelf in elkaar geknutseld had. Hij liet zien hoe je ELRO bestuurbare stopcontacten kunt bedienen met de Rasp Berry als web server en een 433,9 MHz module. Een demo met de Rasp Berry pi als een als een RTL dongle server via ethernet verbonden met een laptop waar SDR-sharp en ook HDSDR op draaide was een schitterend voorbeeld om zelf eens op die manier aan de gang te gaan.

Ton zegde toe ons een lijst van websites te sturen waar van alles over de Rasp Berry pi te vinden is. Het was een interessante voordracht waardoor misschien menigeen bij zich zelf zegt: “Dat moet ik ook maar eens proberen”. Ook langs deze weg bedanken we Ton nog een keer voor de lezing.

 

Van de secretaris Regio A45, Jan Spelt PA0JSX

 

[ foto’s volgen nog]