Vossenjagen in Hoorn

Vossenjagen in Hoorn

 

De vossenjacht in West-Friesland is op zondag 24 november is speciaal voor de beginnende jager.
PE1BXR

Erik de PE1BXR

OM Erik Romeijn PE1BXR heeft de organisatie verder op zich genomen. Erik heeft ruime ervaring in vossenjagen. Hij doet regelmatig mee met vossenjagen en dit al vanaf zijn vroege jeugd!
Het is een combinatie geworden van een Spoetnikjacht en een vossenjacht op 80m. Op 2m is het alleen een vossenjacht.
De nadruk zal liggen op 80m. Hier zijn een aantal peilontvangers te lenen. Mochten we tekort komen maken we gewoon kleine groepjes.

Voor 2m zijn er geen peilontvangers beschikbaar. Hier moet dus eigen apparatuur voor worden meegenomen.

Voor meer informatie over vossenjagen bij de VERON : https://ardf.veron.nl/
Wil je van tevoren weten hoe e.a. werkt, raadpleeg het volgende document : Radiovossenjachten in Nederland
Start 14:00 op Zondag 24 november.

Einde +/- 16:00.

Start Plaats :  Parkeerplaats aan de Venneweg  tussen de Hulk en de Berkhouterweg.
52.637526  ,  5.016407
52°38’15.1″N 5°00’59.1″E

Locatie Vossenjagen A45

 

 

Veron A45

 

 

 

 

 

Lezing over de mode FT8 met WSJT-X.

Lezing over de mode FT8 met WSJT-X.

Op dinsdag 17 mei heeft OM Reg de PA1REG een lezing gegeven over FT8. Hiervoor wordt het programma WSJT-X gebruikt.

 

 

De presentatie is hier te bekijken en te downloaden : FT8 lezing door PA1REG

 

73 de PA1REG

 

Winter YOTA 2019 – Let’s go PA

Winter-YOTA is een sub-regionaal kamp van het IARU R1 Youngsters On the Air Programma, in Nederland is dit onderdeel van de Jeugd & Jongerencommissie VERON.

 

YoungStersOnTheAir

Dit jaar, midden in december, is het tijd voor Winter-YOTA. Een lang weekend, voor jongeren, in het teken van amateur radio. Wil je meer leren over radiozendamateurisme? Heb je net je radio licentie gehaald of ben je nog aan het leren? Of ben je al een aantal jaar actief? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan dit unieke evenement wat vol staat met radio activiteiten en vooral veel plezier!

 

 

Wie?

Ben je tussen de 16 en 25 jaar en geïnteresseerd in amateur radio? Dan ben jij de deelnemer die we zoeken. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een radiolicentie om deel te nemen. We vragen wel dat je lid bent van een IARU vereniging, in Nederland is dit de VERON.

Wanneer?

Aankomst: donderdag 12 december na 15:00 uur

Vertrek: zondag 15 december na het ontbijt

Mocht het niet lukken om alle dagen aanwezig te zijn vanwege school, dan is dit geen probleem. Wij hebben liever dat je een gedeelte van het programma meedoet, dan dat je helemaal niet komt. Mocht je niet volledig kunnen deelnemen, stuur dan tijdens opgave een email naar winteryota@ham-yota.com Heb je een bewijs van opgave nodig om hiervoor vrij te krijgen van school, stuur een email, wij helpen je graag verder.

Waar?

In het bosgebied bij Oosterhout (Noord-Brabant), staat het Schiedams Schoolbuitenhuis. In dit kampgebouw hebben we slaapplaatsen voor alle deelnemers en zullen de activiteiten plaatsvinden.

Winter YOTA Programma

Op het moment wordt er nog hard gewerkt aan de invulling van het programma. We kunnen al wel verklappen dat het hele evenement in het teken staat van workshops en activiteiten rond amateur radio. De locatie bevindt zich midden in de natuur, we zullen actief zijn met spellen in het bos.
De maand december staat in het teken van 
December YOTA maand. Dit houdt in dat de hele maand jongeren roepnamen met YOTA in suffix zullen activeren. Hier doen wij aan mee, met de roepnaam PA6YOTA.

Kortom, je hoeft je niet te vervelen, naast het programma zorgen we voor ontbijt, lunch en avondeten en daarbuiten zullen we vooral veel plezier met elkaar hebben. Mocht het weer het toelaten, dan staat er sowieso een winter-kampvuuravond op het programma.

Kosten?

Het grootste deel van het evenement wordt gesponsord door IARU R1 en het VERON fonds. We vragen aan alle deelnemers een bijdrage van €25.

Hiermee wordt de accommodatie, 3 maaltijden per dag en alle activiteiten vergoed.

Aanmelden voor de Winter YOTA

Via deze link kan je je registreren voor dit evenement. Er is een limiet aan het aantal plaatsen. Wanneer we de deelnemers vastleggen, krijg je een email met de informatie of je wel of niet kan deelnemen aan dit evenement.

Wanneer je je registreert schrijf je je automatisch in voor de nieuwsbrief.

Heb je nog vragen of wil je meer info? Stuur dan een mail naar winteryota@ham-yota.com

 

Verslag lezing : “Software Defined Radio”

Presentatie “Software Defined Radio” door Jesper Kraakman

 

  We zochten al enige tijd iemand die, op een van onze afdelingsavonden, een presentatie zou kunnen houden over Software Defined Radio (SDR). In eerste instantie zoek je altijd buiten de afdeling of er iemand te vinden is. Tot onze verrassing echter bleek er iemand in onze eigen afdeling te zijn. Jesper Kraakman PA2AW bood aan om een SDR-lezing te houden voor de afdelingsavond van 16 april 2019.

Jesper hield een mooi opgebouwde power-point presentatie over dit onderwerp. Hij begon met een stukje theorie rond SDR, de voordelen en de prestaties van dit systeem. Daarna ging hij dieper op de zaak in met betrekking tot de SDR architectuur, quadrature sampling, ADC’s, detectorsystemen, gebruikte chips en onderdelen etc..

Hij gaf verder een mooi overzicht van een aantal SDR ontvangers en een enkele transceiver die in de handel en ook betaalbaar zijn. Hij besprak elk item afzonderlijk.

Hetzelfde deed hij voor de beschikbare softwarepakketten. Hij behandelde ook wat theoretische achtergronden van deze software en de toepassingen ervan.

Jesper besloot zijn presentatie met een aantal voorbeelden van toepassingen van SDR in shack waarna hij een en ander demonstreerde met behulp van een HackRF transceiver.

Op een vraag van enkele leden is Jesper zo vriendelijk geweest om zijn presentatie voor de afdelingsleden beschikbaar te stellen.

Ik denk dat Jesper met zijn lezing verschillende leden gestimuleerd heeft om op dit gebied ook iets te gaan doen. Het was een mooi opgebouwde presentatie die veel waardering bij de toehoorders opriep.

 

Door de secretaris Jan de PA0JSX

 

 

Verslag lezing : “James Watt en de Stoommachine”

Verslag lezing : “James Watt en de Stoommachine” door Hans Walrecht

 

Op dinsdagavond 21 mei 2019 hield Hans Walrecht een lezing over leven en werken van James Watt (1736-1819), een heel ander onderwerp dan de gebruikelijke presentaties met een onderwerp direct gelieerd aan onze hobby.

We kennen Hans al wat langer natuurlijk. Hij hield eerder tijdens onze afdelingen avonden de presentaties “De onzichtbare oorlog” en “Ultra en Enigma” over de elektronische oorlogsvoering tijdens WWII en over de Britse inspanningen om in die periode Duitse gecodeerde berichten te ontcijferen.

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat James Watt overleed en 250 jaar geleden dat hij een patent kreeg op zijn verbeterde stoommachine. Hij leefde in de periode van de zogenaamde “Verlichting” wat vrijwel samenvalt met de 18de eeuw. Ook wel “de eeuw van de Rede” genoemd. Het was een reactie op het dogmatisch autoriteitsgeloof. Men nam niet alles meer zomaar aan maar ging zelf allerlei zaken onderzoeken. Dit leverde veel nieuwe kennis en ideeën op wat uiteindelijk ook uitmondde in de industriële revolutie. James Watt heeft ooit gezegd: ”We leven in een tijd van wonderen.”

Watt slaagde erin om de bestaande stoommachine van Thomas Newcomen (1712) te verbeteren. Jaren later maakt hij een grote stap door zijn machine te voorzien van een draaiende beweging en dubbelwerkend te maken. Dit type krachtwerktuig is voor de opkomst van de industriële revolutie van groot belang geweest. Daarom wordt James Watt wel gezien als één van de groep “vaders van de industriële revolutie”.

Hans volgde in zijn presentatie James Watt in zijn jonge jaren, zijn tijd op het College van Glasgow, zijn kennismaking met de stoommachine en zijn financiële problemen om een betere machine te bouwen. Het contact met Matthew Boulton was van groot belang. Deze vooruitstrevende fabrikant met de voor die tijd grootste fabriek ter wereld – de Soho Manufactory- maakt het mogelijk om van de bouw van stoommachines goed te kunnen leven. De fabriek was ook de eerste die massaproductie voortbracht.

 

Zie ook de website van Hans Walrecht : http://www.hansonline.eu/

Door de secretaris Jan de PA0JSX

 

Verenigingsavond A45 op 21 mei 2019

Verenigingsavond A45 op 21 mei 2019

Bron : https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Rijksmonument_519947_Stoommachine_(detail).jpg

In 2019 is het 250 jaar geleden dat James Watt een patent kreeg op zijn verbeterde stoommachine en 200 jaar geleden dat hij overleed.
Hij was er in geslaagd om de allereerste nuttige stoommachine van Thomas Newcomen (1712) veel zuiniger te maken. Vijftien jaar later maakt hij een een reuzenstap, door zijn machine dubbelwerkend te maken. Dit is de machine die de wereld zal veranderen. Die dubbelwerkende machine heeft namelijk een draaiende beweging die gebruikt kan worden in de industrie. De Industriële Revolutie komt hiermee echt op gang.

We volgen James Watt in zijn jonge jaren, zijn tijd op het College van Glasgow, zijn kennismaking met de stoommachine en zijn financiële problemen om een betere machine te bouwen. Zijn contact met Matthew Boulton is van groot belang. Deze vooruitstrevende fabrikant met de voor die tijd grootste fabriek ter wereld – de Soho Manufactory- maakt het mogelijk om van de bouw van stoommachines goed te kunnen leven. De fabriek was ook de eerste die massaproductie voortbracht, o.a. vanwege de “munt” op het terrein. De productie daarvan bedroeg tientallen miljoenen koperen munten per jaar; 60 per seconde…

Het leven van James Watt zit vol kruispunten, waar hij geholpen werd om de juiste afslag te nemen. Het verschil tussen eeuwige roem en de vergetelheid is soms klein.

Het kader van het verhaal is de “Verlichting” in de 18e eeuw. Dit is een tijd waarin men niet alles meer zomaar aanneemt, maar gaat onderzoeken. Er is in het Engeland van die tijd ook veel uitwisseling van informatie, door de reizende gezellen, allerlei genootschappen (zoals de Lunar Society) en de duizenden koffiehuizen in het land. James Watt, Matthew Boulton en de andere leden van de Lunar Society behoren tot de groep “vaders van de Industriële Revolutie”. Watt zelf zei ooit over de periode waarin hij leefde: “We leven in een tijd van wonderen!”

Zie voor de agenda : https://a45.veron.nl/agenda/

Verenigingsavond A45 op 21 mei 2019

 

Verenigingsavond A45 op 19 maart 2019

Verenigingsavond A45 op 19 maart

 

Op deze avond bespreken we ook de “Voorstellen VERON Verenigingsraad 2019”.

Om René genoeg tijd te geven voor de lezing verzoeken we iedereen dringend om vooraf het document door te lezen.

Voorstellen VERON Verenigingsraad 2019

Voor de geïnteresseerde kun je ook deze documenten lezen :

Verslag Jaaroverzicht 2018 Veron Afdeling 45, West-Friesland

Notulen Jaarvergadering 2019 Veron Afdeling 45, PI4WFL

 

Op deze avond hebben we ook een lezing van PE1CMO, René Stevens over de geostationaire Es’Hail-2 satelliet. Hoe werkt het, wat kun je zelf maken en waar moet je dan op letten. Hij ontwikkelde een down converter van 20 Watt SSB uit op 2400 MHz etc.

Er is een YouTube presentatie beschikbaar, die vind je hier.

 

Op Zendamateur.com is een hele discussie over dit onderwerp, die kun je hier lezen.

 

Graag tot ziens dus op de verenigingsavond A45 op 19 maart in de grote zaal van het Wijkcentrum “De Zaagtand”, Eloystraat 106, 1624 VW in HOORN. Zorg dat je op tijd bent, zodat we alle tafels en stoelen zo kunnen indelen dat je verzekerd bent van een goede zitplaats! We hebben ruimte genoeg in de grote zaal.

 

 

 

 

 

 

 

Te Koop

Tekoop :

 

Trafo  220/12v-30A    €10,00

19 Inch rek                    €10.00

 

Jan Kuijper de PA0ARU

j.kuijper<plaats hier een @ teken>quicknet< en voeg .nl toe>

Verslag Remote Controlled Amateurstation

Verslag Remote Controlled Amateurstation

Afdelingsavond 15 januari 2019,

Na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen aan het begin van de avond hield OM Dimitri van der Lee, PD1DL, een presentatie rond het door hem gebruikte Remoterig-systeem.

Remoterig is een in Zweden ontworpen en geproduceerd systeem van apparatuur voor remote control van hamradio-apparatuur over het internet. Zo wordt het mogelijk om vanaf iedere plaats op aarde waar een internet- of een telefoonverbinding gemaakt kan worden, via de thuis opgestelde apparatuur radioverbindingen te maken.

Het Remoterig-systeem bestaat in de basis uit twee interfaces. Een aan de transceiver zijde en een aan de remotecontrol zijde verbonden via internet. Dit systeem wordt vooral veel gebruikt voor transceivers met een afneembaar front. Het front wordt dan aangesloten op de interface aan de control zijde.

Op deze wijze lijkt het alsof je de transceiver op de thuisbasis direct bedient. In dit systeem is geen PC of laptop noodzakelijk. Vertragingstijden zijn in het algemeen geen probleem.

Het is ook mogelijk om op de thuisbasis een interface te gebruiken die dan op afstand via internet met een Laptop of PC bediend wordt. In deze variant is er zelfs al een Android-app voor een smartphone beschikbaar om zo de radioapparatuur van afstand te bedienen. Het systeem werkt perfect maar is aan de prijzige kant.

Dimitri heeft er een goed verhaal van gemaakt en demonstreerde het een en ander.

 

Wil je meer van deze apparatuur weten dan moet je eens op de website van Remoterig kijken.

 

Door Jan de PA0JSX, secretaris

 

 

 

Lezing Remote Controlled Amateurstation

Lezing Remote Controlled Amateurstation

 

Hiermee willen we je uitnodigen voor de eerste lezing in 2019 van de VERON afdeling West-Friesland op dinsdag 15 januari 2019 in de grote zaal van het Wijkcentrum “De Zaagtand”, Eloystraat 106, 1624 VW in HOORN.

 

Deze maand een lezing door Dimitri van der Lee PD1DL over zijn remote controlled station (Remote RIG). Soms zou het handig zijn als het zendstation vanuit een andere plek te bedienen is over het internet. Tegenwoordig zijn hiervoor enkele technische middelen beschikbaar. Toch komt er nog heel wat bij kijken. Tijdens de lezing kunnen we getuige zijn van een live demonstratie. Hier is alvast een YouTube opname te zien. Het onderwerp stond al een tijdje op het verlanglijstje en we zijn blij dat Dimitri die bij ons wil geven. We denken hiermee een zeer interessante lezing aan te bieden.

 

 

Graag tot ziens dus op dinsdag 15 januari 2019 in de grote zaal van het Wijkcentrum “De Zaagtand”, Eloystraat 106, 1624 VW in HOORN. Zorg dat je op tijd bent, zodat we alle tafels en stoelen zo kunnen indelen dat je verzekerd bent van een goede zitplaats! We hebben ruimte genoeg in de grote zaal.

Belangstellenden van buiten de verenigingen zijn welkom.

73, Bert PA0LWJ, Jan PA0JSX, Johan PE1DVW, Reg PA1REG

 

P.S.
* Heb je suggesties voor een lezing of belangstelling voor specifieke onderwerpen?
* Is je e-mailadres niet correct?
* Laat dit dan even weten aan de secretaris PA0JSX.