Gouden spelt voor Bert PA0LWJ

Gouden spelt voor Bert PA0LWJ

 

PA0LWJ en PA0GMM

Bert PA0LWJ en Guido PA0GMM

Op dinsdag 21 februari 2020 heeft tijdens de verengingsavond Bert Westerink PA0LWJ de gouden spelt gekregen voor zijn jarenlange inzit voor de VERON regio A45 – West-Friesland. Bert is jarenlang voorzitter geweest van de vereniging. Speciale afgevaardigde van het hoofdbestuur Guido van den Berg PA0GMM heeft de gouden spelt overhandigd aan Bert, in het bijzijn van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.

 

 

 

Voordracht monitoren vleermuizen met telemetrie dinsdag 21 januari

Voordracht monitoren vleermuizen met telemetrie dinsdag 21 januari

door Jan Boshamer

Aanvang : 20:00

 

Let op : Dit wordt een bijzondere avond!

 

Inheemse vleermuizen zijn kwetsbare zoogdieren die ons veel vertellen over de toestand van onze leefomgeving.
Jammer genoeg zijn ze door hun nachtelijke leefwijze slecht te bestuderen.

Moderne elektronica heeft er de laatste decennia voor gezorgd dat de echolocatie die vleermuizen gebruiken om
in het donker hun weg en voedsel te vinden hoe langer hoe meer zijn geheimen aan ons blootlegt.

Sinds enkele jaren is de miniaturisering zo ver gevorderd dat vleermuizen met een gewicht van zo’n acht gram van
een zendertje voorzien kunnen worden. We weten nu niet alleen dat vleermuizen net als veel vogels duizenden
kilometers kunnen migreren, maar we leren hoe langer hoe meer over de manier waarop ze dit doen en welke
obstakels ze op die trektochten tegen komen.

Jan Boshamer is betrokken bij onderzoek naar het trekgedrag van vleermuizen door middel van telemetrie.

 

Agenda voor 2020 is bijgewerkt

De agenda voor komend jaar is bijgewerkt. Tot de zomer hebben we een mooi programma weten te organiseren.

 

Verslag vossenjacht A45 in het Dwaalpark van Hoorn

Verslag vossenjacht A45 in het Dwaalpark van Hoorn

 

24 November 2019

Erik PE1BXR na de jacht met de zendertjes in de legertas. Wie niet beter weet zou kunnen denken dat hij staatsgevaarlijk is.

Op deze zonnige dag had Erik Romeijn PE1BXR de vossenjacht uitgezet i.s.m. Leo van de landelijke vossenjacht cie. Naast enige landelijke vossenjagers en Erik’s dochter en haar vriend, waren er van afdeling 45 WFL: Jesper en DirkJan en de bestuursleden Reggie, Jos en Frits. Tot onze verrassing verscheen ook de in Shanghai woonachtige en in Zweden werkende Coen Buisman PE1RCW, hij was even over. Een lekker clubje ongeveer, 20 man met z’n allen.

Erik had veel zenders verstopt. Vooraf kregen we te horen dat er 26 regels op papier stonden maar dat er niet precies 26 zenders waren. De vorige keer waren er meer zenders dan regels..

We konden de ontvangers gebruiken van de landelijke cie en dankzij een donatie in natura van Yugo PA1AIS waren er genoeg batterijtjes voor een heel lange tijd. Er werd gewerkt op 1 frequentie op 80m met QRPP.

Een deel van de groep voor de start met in het blauw ‘onze buitenlander’ Coen PE1RCW. Links Jesper PA5JK, 2e van rechts Reggie PA1REG.

Anderhalf uur lang doken we de bosjes in, menig wandelaar in verwondering achterlatend. We ontdekten op een zeker moment dat de wiebeltoontjes uit de ontvanger ongelijkmatig waren. Grote slimmerds hadden meteen door dat er dan nog een zendertje dichtbij verstopt moest zijn in een enkel geval drie dicht bij elkaar, de zendertjes zaten in grijze buisjes met zwarte draadjes en die vielen soms niet op.

Bij terugkomst werden de ervaringen bij de koek van Jos uitgewisseld en toen bleek dat we 24 zenders hadden kunnen vinden. De ‘winnaar’ kwam tot 21, Jesper had er 20 niet slecht!

 

 

 

 

 

 

Met extra dank aan Leo van Empel, PA0LEZ Hij heeft de zenders en de ontvangers persoonlijk ter beschikking gesteld!

Deelnemers en gevonden vossen :

Wim         PA0AKK    21
Jesper      PA5JK       20
Reginald  PA1REG    19
Leo            PA0LEZ    19
Frits          PE1GRJ     18
Rob           PA0KEL    17
Rient        PA3GXP    17
DirkJan                       15
Jos            PABHN     15
Astrid       QRP BXR  12
Coen        PE1RCW      5

Voor meer informatie over vossenjagen, kijk op de site van de  Amateur Radio Direction Finding van de VERON.

 

Verslag van Frits, PE1GRJ

 

 

Vossenjagen in Hoorn

Vossenjagen in Hoorn

 

De vossenjacht in West-Friesland is op zondag 24 november is speciaal voor de beginnende jager.
PE1BXR

Erik de PE1BXR

OM Erik Romeijn PE1BXR heeft de organisatie verder op zich genomen. Erik heeft ruime ervaring in vossenjagen. Hij doet regelmatig mee met vossenjagen en dit al vanaf zijn vroege jeugd!
Het is een combinatie geworden van een Spoetnikjacht en een vossenjacht op 80m. Op 2m is het alleen een vossenjacht.
De nadruk zal liggen op 80m. Hier zijn een aantal peilontvangers te lenen. Mochten we tekort komen maken we gewoon kleine groepjes.

Voor 2m zijn er geen peilontvangers beschikbaar. Hier moet dus eigen apparatuur voor worden meegenomen.

Voor meer informatie over vossenjagen bij de VERON : https://ardf.veron.nl/
Wil je van tevoren weten hoe e.a. werkt, raadpleeg het volgende document : Radiovossenjachten in Nederland
Start 14:00 op Zondag 24 november.

Einde +/- 16:00.

Start Plaats :  Parkeerplaats aan de Venneweg  tussen de Hulk en de Berkhouterweg.
52.637526  ,  5.016407
52°38’15.1″N 5°00’59.1″E

Locatie Vossenjagen A45

 

 

Veron A45

 

 

 

 

 

Lezing over de mode FT8 met WSJT-X.

Lezing over de mode FT8 met WSJT-X.

Op dinsdag 17 mei heeft OM Reg de PA1REG een lezing gegeven over FT8. Hiervoor wordt het programma WSJT-X gebruikt.

 

 

De presentatie is hier te bekijken en te downloaden : FT8 lezing door PA1REG

 

73 de PA1REG

 

Winter YOTA 2019 – Let’s go PA

Winter-YOTA is een sub-regionaal kamp van het IARU R1 Youngsters On the Air Programma, in Nederland is dit onderdeel van de Jeugd & Jongerencommissie VERON.

 

YoungStersOnTheAir

Dit jaar, midden in december, is het tijd voor Winter-YOTA. Een lang weekend, voor jongeren, in het teken van amateur radio. Wil je meer leren over radiozendamateurisme? Heb je net je radio licentie gehaald of ben je nog aan het leren? Of ben je al een aantal jaar actief? Dan ben je van harte welkom om deel te nemen aan dit unieke evenement wat vol staat met radio activiteiten en vooral veel plezier!

 

 

Wie?

Ben je tussen de 16 en 25 jaar en geïnteresseerd in amateur radio? Dan ben jij de deelnemer die we zoeken. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een radiolicentie om deel te nemen. We vragen wel dat je lid bent van een IARU vereniging, in Nederland is dit de VERON.

Wanneer?

Aankomst: donderdag 12 december na 15:00 uur

Vertrek: zondag 15 december na het ontbijt

Mocht het niet lukken om alle dagen aanwezig te zijn vanwege school, dan is dit geen probleem. Wij hebben liever dat je een gedeelte van het programma meedoet, dan dat je helemaal niet komt. Mocht je niet volledig kunnen deelnemen, stuur dan tijdens opgave een email naar winteryota@ham-yota.com Heb je een bewijs van opgave nodig om hiervoor vrij te krijgen van school, stuur een email, wij helpen je graag verder.

Waar?

In het bosgebied bij Oosterhout (Noord-Brabant), staat het Schiedams Schoolbuitenhuis. In dit kampgebouw hebben we slaapplaatsen voor alle deelnemers en zullen de activiteiten plaatsvinden.

Winter YOTA Programma

Op het moment wordt er nog hard gewerkt aan de invulling van het programma. We kunnen al wel verklappen dat het hele evenement in het teken staat van workshops en activiteiten rond amateur radio. De locatie bevindt zich midden in de natuur, we zullen actief zijn met spellen in het bos.
De maand december staat in het teken van 
December YOTA maand. Dit houdt in dat de hele maand jongeren roepnamen met YOTA in suffix zullen activeren. Hier doen wij aan mee, met de roepnaam PA6YOTA.

Kortom, je hoeft je niet te vervelen, naast het programma zorgen we voor ontbijt, lunch en avondeten en daarbuiten zullen we vooral veel plezier met elkaar hebben. Mocht het weer het toelaten, dan staat er sowieso een winter-kampvuuravond op het programma.

Kosten?

Het grootste deel van het evenement wordt gesponsord door IARU R1 en het VERON fonds. We vragen aan alle deelnemers een bijdrage van €25.

Hiermee wordt de accommodatie, 3 maaltijden per dag en alle activiteiten vergoed.

Aanmelden voor de Winter YOTA

Via deze link kan je je registreren voor dit evenement. Er is een limiet aan het aantal plaatsen. Wanneer we de deelnemers vastleggen, krijg je een email met de informatie of je wel of niet kan deelnemen aan dit evenement.

Wanneer je je registreert schrijf je je automatisch in voor de nieuwsbrief.

Heb je nog vragen of wil je meer info? Stuur dan een mail naar winteryota@ham-yota.com

 

Verslag lezing : “Software Defined Radio”

Presentatie “Software Defined Radio” door Jesper Kraakman

 

  We zochten al enige tijd iemand die, op een van onze afdelingsavonden, een presentatie zou kunnen houden over Software Defined Radio (SDR). In eerste instantie zoek je altijd buiten de afdeling of er iemand te vinden is. Tot onze verrassing echter bleek er iemand in onze eigen afdeling te zijn. Jesper Kraakman PA2AW bood aan om een SDR-lezing te houden voor de afdelingsavond van 16 april 2019.

Jesper hield een mooi opgebouwde power-point presentatie over dit onderwerp. Hij begon met een stukje theorie rond SDR, de voordelen en de prestaties van dit systeem. Daarna ging hij dieper op de zaak in met betrekking tot de SDR architectuur, quadrature sampling, ADC’s, detectorsystemen, gebruikte chips en onderdelen etc..

Hij gaf verder een mooi overzicht van een aantal SDR ontvangers en een enkele transceiver die in de handel en ook betaalbaar zijn. Hij besprak elk item afzonderlijk.

Hetzelfde deed hij voor de beschikbare softwarepakketten. Hij behandelde ook wat theoretische achtergronden van deze software en de toepassingen ervan.

Jesper besloot zijn presentatie met een aantal voorbeelden van toepassingen van SDR in shack waarna hij een en ander demonstreerde met behulp van een HackRF transceiver.

Op een vraag van enkele leden is Jesper zo vriendelijk geweest om zijn presentatie voor de afdelingsleden beschikbaar te stellen.

Ik denk dat Jesper met zijn lezing verschillende leden gestimuleerd heeft om op dit gebied ook iets te gaan doen. Het was een mooi opgebouwde presentatie die veel waardering bij de toehoorders opriep.

 

Door de secretaris Jan de PA0JSX

 

 

Verslag lezing : “James Watt en de Stoommachine”

Verslag lezing : “James Watt en de Stoommachine” door Hans Walrecht

 

Op dinsdagavond 21 mei 2019 hield Hans Walrecht een lezing over leven en werken van James Watt (1736-1819), een heel ander onderwerp dan de gebruikelijke presentaties met een onderwerp direct gelieerd aan onze hobby.

We kennen Hans al wat langer natuurlijk. Hij hield eerder tijdens onze afdelingen avonden de presentaties “De onzichtbare oorlog” en “Ultra en Enigma” over de elektronische oorlogsvoering tijdens WWII en over de Britse inspanningen om in die periode Duitse gecodeerde berichten te ontcijferen.

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat James Watt overleed en 250 jaar geleden dat hij een patent kreeg op zijn verbeterde stoommachine. Hij leefde in de periode van de zogenaamde “Verlichting” wat vrijwel samenvalt met de 18de eeuw. Ook wel “de eeuw van de Rede” genoemd. Het was een reactie op het dogmatisch autoriteitsgeloof. Men nam niet alles meer zomaar aan maar ging zelf allerlei zaken onderzoeken. Dit leverde veel nieuwe kennis en ideeën op wat uiteindelijk ook uitmondde in de industriële revolutie. James Watt heeft ooit gezegd: ”We leven in een tijd van wonderen.”

Watt slaagde erin om de bestaande stoommachine van Thomas Newcomen (1712) te verbeteren. Jaren later maakt hij een grote stap door zijn machine te voorzien van een draaiende beweging en dubbelwerkend te maken. Dit type krachtwerktuig is voor de opkomst van de industriële revolutie van groot belang geweest. Daarom wordt James Watt wel gezien als één van de groep “vaders van de industriële revolutie”.

Hans volgde in zijn presentatie James Watt in zijn jonge jaren, zijn tijd op het College van Glasgow, zijn kennismaking met de stoommachine en zijn financiële problemen om een betere machine te bouwen. Het contact met Matthew Boulton was van groot belang. Deze vooruitstrevende fabrikant met de voor die tijd grootste fabriek ter wereld – de Soho Manufactory- maakt het mogelijk om van de bouw van stoommachines goed te kunnen leven. De fabriek was ook de eerste die massaproductie voortbracht.

 

Zie ook de website van Hans Walrecht : http://www.hansonline.eu/

Door de secretaris Jan de PA0JSX