Presentatie oude mobilofoons ombouwen zoals Condor en Motorola MC micro

Presentatie door Johan PE1DVW  18 maart 2025.

Oude mobilofoons zijn soms makkelijk om te bouwen en er is hierover veel te vinden op het internet. Je moet soms alleen de eprom vervangen en opnieuw afregelen met een eprom programmer. Johan gebruikt er nog eentje uit het dos tijdperk. Ook oude bakkies geeft hij een nieuw leven door ze om te bouwen naar een andere frequentie bv 10 meter. Hij zoekt dan eerst uit hoe de synthesizer werkt met een 8 stands schuifschakelaar. Hij zet er een nieuw schermpje in en soms een nieuwe oscillator. Voor dit soort klussen gebruikt hij een Arduino ontwikkelomgeving en een meet-ontvanger.

 

Voor het programmeren van de Arduino-C taal zijn er lessen op internet, zie :  Arduino Lessen

Daarin staan diverse voorbeelden hoe je een display moet programmeren en aansturen. Vooral interessant zijn de lessen: 21 – 18 – 12 – 11. Er zijn ook gratis boeken te downloaden voor de C taal bijv. Permanent Future Lab Arduino programmeer handleiding.

 

Om de SKYLINE SM-2010 een mooiere bediening te geven is hij ongeveer 2 dagen bezig geweest. Hij leerde er veel van en de volgende keer ging het weer sneller ! Ook heeft hij een DEBEG 2805 omgebouwd en er een mooie ontvanger van gemaakt.

Om een oud 27 MC SSB bakkie naar 10 meter, 12 meter of 15 meter om te bouwen veranderde hij de oscillator frequentie door het gebruik van een SI 5351. Even kijken op internet voor het aansturen daarvan. Zie: https://la3pna.com/2018/04/02/si5351-vfo-sketches/comment-page-1/

Wat leuk is van de SI5351 is dat hij 3 programmeerbare uitgangen heeft, een eerste gebruik je voor de ontvangst oscillator, de tweede voor de middenfrequentie oscillator en de derde uitgang gebruik je voor de BFO: USB, LSB en AM.

 

Ook heeft hij een SAMDO 700 AM bakkie omgebouwd naar 80 Meter AM- 3705 KHz Daarvoor moesten er ook andere filters in. Hij had nog wat filters/trafootjes liggen en hij heeft ze uitgeprobeerd en dat werkte, tot verbazing van de aanwezigen- dat moet je toch uitrekenen? Nee gewoon eraan beginnen en digitale zaken uitproberen met voorbeeld programma’s. Er zijn immers veel voorbeelden te vinden op het internet; diverse functies knippen en plakken en kijken of het door de compiler komt en kijken of het zo werkt.

 

VarAC Lezing

Bijeenkomst Veron Westfriesland op 15 april 2025:

1: Lezing VarAC door Jos PA3BHN

Op 15 april, 2025 hield Jos een lezing over digitale modulatie methoden waaronder ook VarAC.

Het is een communicatiemethode die de zendamateur in staat stelt om door middel van het versturen van tekstberichten realtime te ‘chatten’ met een ander station. Het is geen spraak, berichten worden verstuurd via het toetsenbord. Het doet denken aan RTTY of ook bijvoorbeeld TOR (Telex Over Radio).

De berichten worden in pakketjes verstuurd. Elk pakket wordt gecombineerd met een controlesignaal. Na de start van een QSO en nadat met het tegenstation is ingelogd, wordt er een bevestiging verstuurd voordat het volgende pakketje wordt uitgezonden. Het doet op die manier aan telex denken met FEC. ( Forward Error Correction ) De signalen zijn in de ruis te ontvangen, zodat QSO’s over grote afstanden met weinig vermogen kunnen plaatsvinden.

Het programma is ontwikkeld door 4Z1AC – Irad Deutsch. Het programma is via een software modem met het softwarepakket VARA de PC met de RIG verbonden. Op QRZ.COM is over 4Z1AC meer informatie te vinden. In principe is werken op HF/VHF/UHF banden te doen, maar de voorkeur gaat uit naar vastgestelde HF-frequenties bijvoorbeeld 14.105 MHz, dat als oproepfrequentie dient. Na contact met het tegenstation wordt een vrij slot gezocht, beschikbaar in stapjes van 750 Hz.

Jos gaf een uitgebreide uitleg van beide programma’s, waarna een levendige discussie over andere digitale methoden plaats vond.

Op de website van de Veron is een interessant artikel te vinden, zie hiervoor: https://veron.nl/nieuws/varac-de-revival-van-msn/

73’s Ton – PE1NXH

 

Links :

https://www.varac-hamradio.com/

https://www.veron.nl/nieuws/varac-de-revival-van-msn/

 

 

WFL praat

WFL praat

Op de afdelingsavond van jan j.l. had Rolf een zak electret kapsels bij zich, die we uitgedeeld hebben. Hieronder wat informatie daarover, eerst wat algemene zaken, daarna een goede beschrijving van PA0SU.

De bouw:

Het kapsel bestaat uit een metalen huisje dat de aardkant vormt. Eén aansluiting staat daar direct mee verbonden, doorgaans is dat te zien aan de soldeerzijde.

Variatie

De kapsels verschillen in de applicatie waarvoor ze bedoeld zijn en dus ook in kwaliteit. Op aliexpress staat er dan soms een specificatie bij, bijvoorbeeld Z= 2k5. Dat is een veel voorkomende impedantie bij electrets. Wij hebben ze gratis zonder specificatie.

Aansluiten

Als je er niets van weet dan helpt het volgende:

De stroomopname van de elementen verschilt, vaak wordt de voorschakelweerstand zo berekend/uitgezocht dat er 1 V of 0,9 V over de FET/microfoon staat. Vaak loopt er dan een stroom die rond de 0,5 mA is.

De voorschakelweerstand is ook de impedantie. Om een goede combinatie van stroominstelling en impedantie te krijgen is het handig om de voorschakelweerstand te splitsen in: een weerstand (Rv) die aan de voedingsspanning hangt (ene kant) en aan de andere kant een elco naar aarde, en de voorschakelweerstand (Rz) die de gewenste impedantie geeft. Met de elco naar aarde maak je dan een soort nieuw nulpunt voor audio. Zie schema hiernaast B ij mijn Baofeng bleek Rv 8k2 te zijn (ingebakken in het setje), en Ub was 3,15V. De Rz van de electretkapsels varieerde dan van 800 Ohm tot 5kOhm.

 

 

Praktijk voor 500 ohm

Als het kapsel gespecificeerd is voor 2k5 en de mic impedantie van de set 500 ohm is kan het bijvoorbeeld zo:

Leuk weetje:

Soms ‘ploppen’ electrets als je er recht in praat van dichtbij. Het gebruikelijke advies is om er dan langs te praten. PA0SU heeft nog een grappig advies; veel electrets zijn omnidirectioneel (=rondomgevoelig) en dan kun je hem beter andersom monteren- dus praten tegen de soldeerzijde! Dwars monteren kan dan dus ook.

Mechanica

De kapsels zijn op hun best als ze niet in een holle ruimte worden opgesloten. De handmic van de Baofeng werd veel beter toen het kapsel door een gat in de mic naar buiten werd gestoken en de ruimte daarbinnen verder vol met wol was gestopt.

Hieronder nog een artikel over electrets en dan de informatie van PA0SU. Probeer die lage ohmige variant eens!

circuitsonline

circuitsonline

 

Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de weerstandswaarde:

1) Stroomopname van electret microfoon element
2) Beschikbare voedingsspanning
3) Gewenste signaalamplitude
4) Maximaal toelaatbare uitgangsimpedantie

Een grotere weerstandswaarde geeft bij een gegeven stroom een grotere DC spanningsval. Daarom kun je bij een lage voedingsspanning niet een te grote weerstandswaarde gebruiken, omdat dan geen spanning meer overblijft voor de FET. Als minimale spanning voor de FET zou ik ca. 1V aanhouden, meer is geen probleem.

Bij een stroomopname van 0.5mA en een minimale voedingsspanning van 2V kom je dan uit op een waarde van pak hem beet 2K2 (de spanningsval over de weerstand is dan 1.1V, zodat er nog 0.9V overblijft voor de FET in de electret microfoon).

Bij hogere voedingsspanningen kun je een grotere weerstand gebruiken. Een hogere weerstandswaarde geeft een grotere signaalamplitude. De spanningsversterking tussen gate (ingang) en drain (uitgang) van de FET is gelijk aan de transconductantie gm van de FET maal de belastingsweerstand op de drain:
Au = gm * R

Aan de andere kant wil je niet een te grote weerstandswaarde gebruiken, omdat dan de uitgangsimpedantie te groot wordt. De schakeling wordt dan gemakkelijker gestoord door elektrische of magnetische velden (i.e. lichtnet). Dit is met name van belang wanneer de afstand tussen het microfoon element en de microfoon-voorversterker relatief groot is.

In de praktijk zijn weerstandswaardes tussen 2k2 en 10k bruikbaar. Bij een lage voedingsspanning gebruik je een lage weerstandswaarde. Bij hogere voedingsspanning kun je de waarde verhogen, en bij gebruik van een relatief lange kabel kies je liever niet een te grote weerstand.

 

Ook: http://www.pa0nhc.nl/AudioTechniek/cmi/cmi_nl.htm

Het lukte niet om de VERON pagina’s hier goed weer te geven. Ze zijn wel te zien in onderstaande link:

Electret WFL

 

 

Lezing van Jesper PA5JK over storing in je ontvangst

Lezing van Jesper PA5JK over storing in je ontvangst.

Jesper wilde ons eerst uitleggen hoe storingen ontstaan in de spanningsomvormers, en dat spanningsomvormers die kleine stromen kunnen leveren, meer storen dan omvormers voor grote vermogens.

En dat er soms elektronica in de omvormers wordt gebruikt die, als ze niet door de C.E. keuring komen als een piek van de blokspanning te groot is en te veel storingen veroorzaakt.

Een stoort ruis wordt er dan bijgevoegd zodat de piek wel kleiner wordt, maar hij dan stoort over een groter bereik, maar komt dan wel door de keuring heen.

Je hebt dan eigenlijk nog meer storing en dat dan overal.

Breedbandig in plaats van om de 100 kHz

 

 

Later heeft Jesper met een SDRplay ontvanger en een actieve antenne even in het lokaal even om zich heen gekeken, en wat bleek, daar stoorde het ook behoorlijk vooral de TL dimmers!

Al met al een leuke lezing over de storing die tegenwoordig iedereen wel heeft.

Bezoek bij CAMRAS – Dwingeloo op 1 februari 2025

Bezoek bij CAMRAS – Dwingeloo op 1 februari 2025

 

CAMRAS staat voor:

C.A. Muller Radioastronomie Station (zie de onderstreepte letters)

 

We zijn met 12 leden van de VERON afdeling West-Friesland bij CAMRAS op bezoek geweest. En een keurige uitleg gehad van John Nieuwerth (PE1LON) van CAMRAS. Gelukkig was het rustig dus de mannen van CAMRAS hadden alle tijd om veel uit te leggen en de vragen te beantwoorden.

We kregen een demo van het richten van de schotel en hoorden nog een pulsar die iedere 0.7 seconde een bericht het heelal instuurt. Al is dat bericht 3400 lichtjaar onderweg. Verder nog allerlei info over de WebSDR ontvanger en EME mogelijkheden. Kortom een leuk bezoek.

 

Hieronder nog verdere info oven CAMRAS.

Call Sign – PI9CAM

 

Tweede leven

De Dwingeloo Radiotelescoop, in gebruik genomen in 1956, is een van de oudste radiotelescopen ter wereld. Tot 1998 werd de radiotelescoop door ASTRON gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek van de Zon en de Melkweg. Door stilstand werd de telescoop door roestvorming aangetast, maar enthousiaste radioamateurs zagen kans de Dwingeloo Radiotelescoop een tweede leven te geven. Zij richtten in 2007 stichting CAMRAS op en begonnen de telescoop op te knappen en te gebruiken. In 2009 werd de radiotelescoop een rijksmonument, een uniek monument uit de naoorlogse wederopbouwperiode.

 

De radiotelescoop ontvangt op 8,4 GHZ en kan zenden / ontvangen op 13 en 23 cm alsook op 70 cm. TU Eindhoven heeft onderzocht of de gaasbreedte van de 25 meter brede spiegel geschikt was om op een frequentie van 8,4 GHz te werken. Dit bleek net aan te kunnen.

 

De richtfout is 0,02 gr in azimut en 0,01 graad in elevatie. Door ouderdom – slijtage is het richten in elevatie een probleem geworden. Zeker als je beschouwt dat de bundelbreedte 0,1 graad is.

 

De spiegel wordt voor EME (Earth – Moon – Earth) toepassingen door amateurs gebruikt.

De maan absorbeert 93% van de energie, slechts 7 % wordt gereflecteerd. Demping is 270 dB

 

Voor 70 cm worden 2 dubbele dipolen in balans dus zowel in 2 x H-polarisatie alsook in 2 x V-polarisatie gebruikt. Er zijn dus 4 dipolen. Deze zijn gemonteerd op een vlak met een rond gat. Daarin zit de koker voor 13 en 23 cm. Dus de LNB’s (Low Noise Block) voor 8,4 GHz en de LNB voor het pakket van 13-23-70 cm zijn verschillend. Door middel van een adapter worden de LNB’s op een aparte plek op de arm geplaatst vanwege de juiste focussering.

 

Het vermogen op 23 cm is 80 Watt. De antenne gain is 56 dB, zodat er met 10 Mega Watt wordt gezonden. Op 70 cm is het vermogen 100 Watt, waarbij de antenne gain ca 53 dB zal zijn.

 

Er wordt niet meer met stikstof tot bijna het absolute nulpunt gekoeld. Dat vanwege betere, ruisarmere componenten alsook diverse software pakketten, waarmee zwakkere signalen uit de ruis worden gefilterd.

 

Ton Groot – PE1NXH Grootebroek, 2 februari 2025

 

VERON zelfbouwavond 17 december 2024

Verslag VERON demo/zelfbouwavond 17-12-2024

 

Vanavond hadden wij onze jaarlijkse demo en zelfbouwavond waar onze leden hun eigengebouwde elektronica konden laten zien en demonstreren. Om 20:00 uur was de zaal in onze vaste locatie de Zaagtand al flink gevuld. Er waren zo’n 22 personen aanwezig waaronder 1 dame.

Om 20:05 uur opende de voorzitter de bijeenkomst met een door hem meegebrachte traktatie bij de koffie. De meegebrachte spullen lagen inmiddels op de tafels gereed voor de demonstratie. Er was een camera en een projector aanwezig om de artikelen op het scherm te kunnen laten zien.

Johan PE1DVW had een hele hoop spullen uitgestald waaronder een oude wachtontvanger uit de scheepvaart. Deze had hij omgebouwd d.m.v. een Arduino tot een AM radio ontvanger. De demonstratie lukt in het begin niet erg maar later op de avond kwam er geluid uit. Er werden RTTY signalen opgevangen welke bedoeld waren voor de scheepvaart.

Verder had Johan nog een oude 27 MHz bak, de Skyline SM-2010 met PTT keurmerk omgebouwd tot een FM ontvanger voor de 10 meter band, compleet met ingebouwde en geprogrammeerde display. Verder was hij nog bezig met het bouwen van een RTTY bakenzender voor 40 meter band. De zender was in principe gereed maar de bijbehorende eindtrap moet nog worden gemaakt. Al met al een indrukwekkend aantal zelfbouwprojecten.

Op de volgende tafel had Andrea PE4CE zijn zelfbouwkunsten uitgestald. Hij heeft een frequentieteller van Chinese makelij omgebouwd en verbeterd. Hiervoor is ook een nieuwe oscillator en een extra signaalversterker ingebouwd. Het apparaat presteert nu aanzienlijk beter dan het origineel. Verder had hij nog een ruisgenerator gemaakt welke tot 50 MHz kon werken. En dan ook nog een voedings-splitter van 30VDC naar 15VDC en een miniwhip antenne op een door hemzelf ontworpen print. Er zijn nog enkele printjes tegen kostprijs bij hem verkrijgbaar.

Eddy PA0EHC presenteerde een eigenbouw meetzender voor een bereik tot 10 GHz voor het uitvoeren van metingen aan ontvangers. Ook op tafel lag een SWR meter tot 3 GHz bij een vermogen van 100 mW. Deze meter gebruikt hij voor het meten van stuurvermogens van zenders vóór de eindtrap. Heel interessant was ook de door hem gebouwde warmtebeeld camera voor het opsporen van b.v. warmtelekkages in een gebouw. Deze camera is ook geschikt voor het meten van temperaturen van glimmende delen zoals verchroomde of vernikkelde onderdelen. Deze onderdelen kun je namelijk niet meten met een infra rood camera maar wel met een warmtebeeld camera. Als laatste presenteerde hij nog een batterij ontlader voor het ontladen en weer laden van speciale batterijen.

Ton PA0KLT presenteerde het programmeren d.m.v. “Assembly”, een low-level programmeertaal . Hij heeft een programma geschreven om een VFO uit te lezen op de Laptop. Het hele verhaal was mij iets te ingewikkeld dus kan ik er verder ook niets over zeggen.

Daarna was de beurt aan Jesper PA5JK die naast de zendhobby ook heel veel doet in audio. Hij is bezig met het bouwen van een digitale audio convertor voor audiosignalen digitaal in en analoog uit (0-4 mA) De print hiervoor heeft hij zelf ontworpen en gemaakt. Het analoge uitgangssignaal wordt toegevoerd aan een audio versterker voor een subliem geluid.

Als laatste inzending was dat die van Frits PE1GRJ. Frits heeft onlangs zijn shack opgeruimd en daarbij kwamen veel overtollige spullen naar voren. Als knutselwerkje (zeker niet negatief bedoeld) heeft hij een Baofeng porto voorzien van een aangebouwde voeding en een grote luidspreker. Bij de demonstratie bleek dat daar inderdaad een prima geluid uit kwam. De microfoon van de Baofeng is omgebouwd met een andere electret en de holle ruimtes opgevuld met wol. Dit gaf een grote verbetering in de geluidskwaliteit.

Frits presenteerde ook een fotoreportage van zijn shack waarbij opviel de opstelling van de zendertafel met service ruimte achter de tafel. Frits had in het verleden altijd een slapend stroomverbruik van 40W, hetgeen toch  wel € 80/jaar kost. Hij heeft nu de bekabeling van de shack aangepast met een hoofdschakelaar en hoofdzekering/aardlekschakelaar waarmee hij met één beweging de gehele shack stroomloos kan maken. Niet alleen voor de kosten maar ook i.v.m. de veiligheid. Verder heeft hij nog een mantelstroomfilter gemaakt met een FT-140 Toroïd voor antenne metingen, details daarvan zijn mij even ontgaan.

Om 21:50 uur was de presentatie afgelopen. De meeste deelnemers gingen naar huis en enkele bleven nog even na voor onderling QSO en het opruimen van de boel. Al met al een hele leuke en leerzame avond.

Wim PA5WL 30-12-2024

 

 

Verslag lezing 19 november over propagatie, de zon en de invloed daarvan op aarde door Jaap PA7DA

We hebben 19 november een lezing gehad van Jaap van Duin, PA7DA.

Hij vertelde een zeer interessant verhaal over de invloed van de zon op onze propagatie mogelijkheden.

Hij legde een aantal zaken uit over de oorzaak waarom bepaalde reflectielagen wel of niet aanwezig zijn en wat de gevolgen zijn van het wel of niet aanwezig zijn van die lagen.

Jaap noemde een paar interessante links:

https://www.solarham.net

http://www.dxsummit.fi

Nog een paar leuke linken op de eigen site van Jaap: website PA7DA

We hebben van Jaap een leuke en interessante lezing gekregen. En daarna nog voldoende tijd voor onderling QSO.

Er waren 24 mensen die de lezing hebben bijgewoond.

Hier is link een naar de presentatie.

Groet Jos PA3BHN

 

Antenne meetdag 31 augustus bij het Streekbos in Bovenkarspel.

Beste leden van de Veron afdeling West-Friesland,

Tijdens de vorige meetdag (dat was 1 juni) hebben we veel (en gezellig) kunnen meten.
Maar aan een aantal acties zijn we niet toe gekomen.

Zaterdag 31 augustus willen we deze metingen alsnog gaan doen.
Dit keer (zoals al eerder gemeld) op een andere locatie namelijk bij het Streekbos.
Zie voor de exacte locatie het meegestuurde plaatje.

We vonden het bij de vluchthaven toch een beetje winderig en fris.
Al weet je natuurlijk nooit wat het weer gaat doen.

We starten rond 9:30 .
Voor de goede orde, het is op de parkeerplaats tegenover de ingang van het Streekbos.

We hopen er weer een leuke dag van te maken.

Met groet,
Jos Harder,
Secretaris Veron Afdeling West-Friesland

Google Maps locatie : https://www.google.com/maps/@52.7111002,5.2488714,19z?entry=ttu

 

Antenne meetdag 1 Juni

Op 1 juni is er een antenne meetdag in Wijdenes.

Hier gaan we de ontworpen antenne die op de verenigingsavond is gemaakt mbv ChatGPT uittesten.

Hier kan opgezocht worden wat er op de avond gemaakt is :

Verslag : Met behulp van Chat GPT ontwerpen van een antenne – VERON a45 – West Friesland

 

De locatie is :

52.631912, 5.171602
Zuiderdijk,1608 MV Oosterleek

Vluchthaven Wijdenes

 

 

Verslag : Met behulp van Chat GPT ontwerpen van een antenne

Veron A 45 21 mei 2024

Afdelingsavond

Met behulp van Chat GPT ontwerpen van een antenne.

Arno van Diepen PH5DMT had zijn laptop meegenomen.

Al van tevoren had hij een account aangemaakt.

De start was eenvoudig- Chat GPT openen.

En toen was de vraag welk soort antenne willen we?

We besloten om een vakantie deltaloop voor 20m te maken.

Rechtopstaand paaltje – en dan een deltaloop uitspannen, eigenlijk gewoon een driehoek langs de tuidraadjes.

We gaven de opdracht en al gauw kwam het antwoord- voor 14.200MHz hadden we een draad van 21,13 nodig , 3 stukken van 7,04 in een gelijkzijdige driehoek.

Hij adviseerde om 5 a 10 meter boven de grond te gaan zitten met de basis. Maar minimum was 2 meter. We hebben gevraagd wat de antennelengte bij 2 meter hoogte van de basis werd. Het antwoord-maakt niets uit.

Vervolgens of de draaddikte nog uitmaakte, nee 18AWG (0,75mm ) is net zo goed als 14AWG (2mm). Ook maakte het niets uit of het draad geïsoleerd was.

Nu was de impedantie geen 50 ohm, dus de vraag was hoe te bouwen voor 50 ohm.

Antwoord- aansluiten op 1,74meter van de onderste punt.

Vervolgens werd gevraagd wat dan het stralingsdiagram werd. Maar ChatGpt is geen grafisch programma dus het antwoord gaf weinig duidelijkheid.

Vervolgens ging Arno na de pauze kijken wat het antenneberekeningsprogramma Mmanna dan aangeeft als stralingspatroon. Toen bleek dat het verschoven aansluitpunt moeilijk te configureren was in Mmanna. Als een lage punt aangesloten werd leverde dat een starlinspatroon op dat iets weg had van een dikke peer, met een deuk aan de kant van de aansluiting.

Op de meetdag op 1 juni gaan we de antenne maken en kijken wat hij doet.