Het onderwerp “Het werken met een Spectrum Analyser met Tracking Generator” een lezing door Jos Disselhorst PA3ACJ, was voor mij persoonlijk een “must go” voor een bezoek aan de verenigingsavond door mijn lang gekoesterde wens om er een aan te schaffen ter ondersteuning van mijn invulling van de hobby. Het onderwerp werd vanavond breed uitgemeten met bijbehorende terminologie zoals “real time bandwith” en “video bandwith”, waarvoor een SA gebruikt kan worden en waarom dit stukje meetapparatuur zo verdraaide handig is.

 

 

 

Zijdelings werd ontwerpsoftware besproken en om dan van het computerscherm te komen naar de praktijk was zonder controlemiddel ondoenlijk. Meten is weten en gokken is dokken zogezegd.

 

 

 

 

 

Het met de software ontworpen, in de praktijk gebrachte low pass filter werd doorgefloten. Het was heel boeiend te zien dat met een software ontworpen filter, waarbij natuurlijk de meest vreemde waarden uitrollen. Dat met de standaard dimensies door uitrekken en indrukken van de spoelen en het bijplakken van de condensatoren. Toch het beoogde doel wordt behaald en de werkelijkheid de simulatie heel dicht benaderd.

 

 

 

Het door gefloten signaal van het filter komt toch aardig dicht bij de simulatie, je kan zien wat je doet en toont hoe waardevol een SA met TG kan zijn bij het maken van filtering.

 

 

 

 

Drie beelden uit mijn eigen archief, de foto’s geven mijn meetopstelling weer van het doormeten van een downconverter. Links in het beeld heel kenmerkend de “spike” van de LO en rechts op één foto heel goed zichtbaar het binnenkomende signaal voor de mixer en op de ander het signaal versterkt met een door mijzelf ontworpen LNA uitgevoerd met SAW filter. Heel mooi zichtbaar op de SA is de karakteristiek van het filter en de versterking van de LNA minus de insertion loss van het filter, op de schaal en op de marker af te lezen op 14dBm.

 

 

 

Diverse filters waar wij uitgenodigd mee werden om mee te komen spelen, heel verrassend dat we een keer aan dingen mochten zitten. Maar dat niet alleen, ook het indrukken en uitrekken werd aangemoedigd. Als het stuk ging, was het zo weer aan elkaar gesoldeerd werden wij verzekerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het karakteristiek van een band pass filter prima zichtbaar gemaakt op een SA.

 

 

 

 

 

 

 

De jeugd.. Ik ben niet eens de jongste nee ☺

 

 

 

 

Een foto van de presentatie is niet zo handig, daarom onderstaand de linkjes

Return Loss to VSWR

Tektronix Concept series

Tonne software

 

 

 

Dan toch nog even tot slot de grabbelbak van Jugo. Die van mij is redelijk uitgebreid, maar je hebt natuurlijk baas boven baas. ?

 

Door Remi de PD0RBO

 

URL van de site van PD0RBO