Excursie CAMRAS d.d. 18 november 2017-11-22

 

Zaterdag 18 november was het dan eindelijk zover. De excursie naar CAMRAS in Dwingeloo die eerder op 24 juni dit jaar niet door kon gaan was een feit.

Stichting CAMRAS is een non-profit vrijwilligersorganisatie die de Dwingeloo Radiotelescoop beheert, onderhoudt en gebruikt. Het acroniem CAMRAS is afgeleid van C.A. Muller Radio Astronomie Station en verwijst naar elektrotechnicus prof. ir. C.A. Muller, PA0CAM sk. De stichting stelt dit unieke rijksmonument open voor onderwijs, radioamateurs, amateurastronomen. Daarnaast draagt zij onder meer zorg voor het behoud van het erfgoed.

De rondleiding begon met een stukje geschiedenis van de Dwingeloo Radiotelescoop bij de posters die buiten opgesteld zijn.

In de waarnemingsruimte van de telescoop presenteerden en demonstreerden Roy Smits en Paul Boven PE1NUT de apparatuur. Een EME demonstratie kon jammer genoeg niet tot een goed einde gebracht worden door een computerstoring. Jammer maar niet onoverkomelijk. Een demonstratie om een pulsar signaal op te vangen was des te succesvoller. Een pulsar is een neutronenster die snel om z’n as draait en daarbij een bundel radiogolven uitzendt. PSR B0329+54 is zeer sterke pulsar die gemakkelijk te detecteren is.

Het was bijzonder om te zien dat wetenschap en hobby tijdens dit bezoek mooi bij elkaar kwamen.

Op de heen en terugreis was het af en toe onderzeeën. Het weer was bar en boos maar het bezoek aan CAMRAS was er niet minder interessant door. Een geslaagd evenement dus.

Jan de PA0JSX

 

Foto’s PA1FP :

 

Foto’s Dirk :